Ev Ve İş Yerleri̇nde Kaçak Akım Koruma Rölesi̇ni̇n Faydaları
Buradasınız: Anasayfa / Blog
28 Ocak 2023, Cumartesi
Ev ve İş Yerlerinde Kaçak Akım Koruma Rölesinin Faydaları
Elektrik devreleri, akımdan kaynaklı olan can ve mal kayıplarının oluşmaması amacıyla; önem verilmesi gereken, her türlü ihmal ve sorun hesaplanarak dizayn edilen ve kullanılan bağlantılardır. Elektrik malzemeleri olarak, elektrik devreleri üzerinde çok sayıda aygıt yer alırken, bu aygıtlardan bir tanesi de kaçak akım rölesidir. Kaçak akım rölesi sayesinde; ev ve iş yerlerinde ortaya çıkabilecek, fazla akım yüklenmesiyle tetiklenen ve yangın oluşumuna dahi neden olabilecek durumların önüne geçilmiş olacaktır. Bu bağlamda; ev ve iş yerlerinde kaçak akım koruma rölesi kullanımının faydalarının neler olduğu, neden bu aygıtların kullanılması gerektiği sorgulanmalıdır.
Ev ve İş Yerlerinde Kaçak Akım Koruma Rölesinin Faydaları

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

Kaçak akım rölesi, dolaylı olarak elektrik devresi olarak da tanımlanabilir. Kaçak akım rölesi; elektrik bağlantı hattı üzerine yüklenen fazla elektriğin dağıtılmasını, devrede gerçekleşebilecek yüklü akıma bağlı hasarı azaltmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlayan sistemdir. Devre üzerine yerleştirilen kaçak akım rölesi, normal devreye ek olarak; kaçak olarak elektriğin aktarılmasına, bu elektriğin aygıtlara yönlendirilmeden doğrudan sisteme aktarılmasına yardımcı olan aygıtlardır. Bir nevi, devre içerisinde yan devre olarak da tanımlanabilir.

Ev ve İş Yerlerinde Kaçak Akım Koruma Rölesi Neden Kullanılır?

Evler ve iş yerleri, en sık kullanıma sahip olan yaşam alanlarıdır. Kullanım olarak fazla zaman geçirilen bu alanlar, elektrik akımına duyulan ihtiyacın da artmasına neden olur. Elektriğin yaygın şekilde kullanılması, akımın da aktif olarak sürdürülmesine ve devre üzerinde zaman zaman hasarlar oluşabilmesine neden olacaktır. Tam olarak bu durumlarda, devredeki hasarın otomatik olarak kontrol altına alınması ve zarar görülmeden aktarılması sağlanmalıdır. Bu nedenle kaçak akım koruma rölesi kullanılır.

Ev ve İş Yerlerinde Kaçak Akım Koruma Rölesi Faydaları Nelerdir?

Ev ve iş yerlerinde kullanılacak olan kaçak akım koruma rölesi, hem can hem de mal güvenliğine yönelik çok sayıda fayda sağlar.

Bu faydalar ise şöyle ifade edilebilir:

  • Akımın fazla olması halinde, elektrik devresinin bağlantı noktalarında kıvılcımlar ve yangınlar ortaya çıkabilir. Ancak, kaçak akım koruma rölesi sayesinde fazla olan akımın transferi sağlandığı için; fazla akıma bağlı olarak gelişen, ani patlamalar şeklinde olan yangınların önüne geçilmiş olur.
  • Akımın fazla olması ve bu fazlalığın doğrudan prizlere yansıtılması gerçekleşebilen bir durumdur. Prize takılı olan elektrikli aletler ise, fazla akımdan dolayı kısa devre yapabilme veya bozulma tehlikesiyle karşılaşabilir. Kaçak akım koruma rölesi kullanımı sayesinde, akımın prizlere ulaşmadan kontrol altına alınması ve aletlerin bozulmadan kullanılması sağlanır.
  • Elektrik hattında meydana gelecek olan hasarlar, bazı durumlarda tüm elektrik devresinin değiştirilmesini gerektirebilir. Bu durum oldukça masraflı olacağı için, önlem amaçlı yerleştirilen kaçak akım koruma rölesi sayesinde yüklü masraflar önlenmiş olur.
  • Elektrikle çalışan aletler, evlerde; buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, telefon veya bilgisayar şeklinde olabilir. Benzer şekilde iş yerleri için de yüklü miktarlarda alınan teknolojik aletler bulunacaktır. Kaçak akım koruma rölesi sayesinde, pahalı olan bu aletlerde oluşabilecek hasarlar önlenecektir.

Bu yararların yanı sıra, her türlü komplikasyona karşı önlem alınmış olacaktır.

Ev ve İş Yerlerinde Kaçak Akım Koruma Rölesi Faydaları Nasıl Gözlemlenir?

Kaçak akım koruma rölesi, otomatik olarak devreye giren bir sistemdir. Bu nedenle, ortaya çıkacak olan faydalar her zaman için gözlemlenmeyebilir. Ancak; elektrik kesintisi olduktan hemen sonra akım geldiği zaman elektrik akımının fazla olduğu ve fazla olan akımın da kaçak akım koruma rölesi sayesinde dengelenmekte olduğu anlaşılmalıdır. Bu tür durumlarda; hem cihazların güvenliği sağlanarak tamir ve yeni cihaz alım ücretleri verilmez, hem de cihaz kullanımından yoksun kalınarak zorluk yaşanmaz.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın