Motor Koruma Şalteri̇ Nerelerde Kullanılır?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
29 Ocak 2023, Pazar
Motor Koruma Şalteri Nerelerde Kullanılır?
Motor koruma şalterleri; elektrik kullanımı olan her yapıda ve hanede bulunan, akım ile motor arasında gerçekleşebilecek elektrik kazalarına yönelik koruma katmanı oluşturan şalterlerdir. Yanlış bilinenin aksine motor koruma şalteri kullanım amacı, motorun (elektrik üretim yerinin veya elektrik bağlantı noktasında yer alan şalterlerin bulunduğu alanın) korunmasını sağlamak değildir. Bu şalterlerin asıl amacı, elektrik hattının korunmasını sağlamaktır. Motor koruma şalterlerinin kullanım yerlerini bilmek için; kullanım amacını, nerelerde kullanıldığını ve bu şalterlerin asıl kullanıldığını anlamak şarttır.
Motor Koruma Şalteri Nerelerde Kullanılır?
Motor Koruma Şalteri EMAS 2.5-4A MOTOR KORUMA ŞALTERİ
SİEMENS MOTOR KORUMA ŞALTERİ EMAS 2.5-4A MOTOR KORUMA ŞALTERİ

 

Motor Koruma Şalteri Neden Kullanılır?

Motor koruma şalterlerinin icat edilmesinin ve zorunlu olarak her elektrikli yapıda kullanılmasının çok sayıda nedeni vardır.

Motor koruma şalterlerinin kullanılmasını gerektiren bu nedenler:

  • Elektrik hatları üzerinde akımın bir anda kesilmesi ve hatlara yeniden bir anda yüklenmesi sağlandığında
  • Elektrik bağlantısıyla yüklenen volt miktarının fazla olduğu durumlarda
  • Elektrik hattının çok sayıda bağlantıya ayrıldığı ve her bağlantının şalterler aracılığıyla yönetildiği durumlarda

Motor koruma şalterlerinin kullanımı zorunludur.

Motor Koruma Şalteri Nasıl Kullanılır?

Motor koruma şalterlerinin kullanımı, manuel olarak sağlanacak kullanımlar değildir. Yapılan tasarımlar ve ortaya çıkarılan dizaynlar sonucunda, motor koruma şalterlerinin bir anda devreye girmesi sağlanır. Elektrik akımının ne zaman kesilecek olduğu, ne kadar süre kesik kalacağı ve ne zaman yeniden yüklenecek olduğu manuel olarak tam bilinemez.

Doğal olarak da şalterin ayarlamasını insanların yapması pek de mümkün değildir. Bu nedenle; yapılan tasarımlar sonucunda kendiliğinden kullanımı geçecek şekilde, belirli akım değerinin üstüne tepki olarak bağlantıyı kesecek şekilde motor koruma şalterlerinin kurulumu ve kullanımı sağlanır.

Motor Koruma Şalterlerinin Kullanım Yerleri Neresidir?

Motor koruma şalterlerinin kullanım yeri, ana şalter hattına bağlı olan alandadır. Bir hane içerisinde de yalnızca bir tane ana şalter hattı olduğu için; her hanede yalnızca bir tane motor koruma şalterinin olduğu anlaşılacaktır. Şalterlerin sıra sıra dizilmiş olan ana hattı içerisinde, soldan başlayacak şekilde ilk sırada yer alan şalter; motor koruma şalterinin bizzat kendisidir. Bir hanede yalnızca ana hatta ve en soldan başta yer edinen bu şalter, başka yerde bulunmayan şalterlerin başında gelir.

Motor Koruma Şalteri Kullanımı Faydaları Nelerdir?

Motor koruma şalterlerinin kullanım faydaları, hem can hem de mal güvenliğine bulunan faydalardandır. Öncelikle, elektrik hattı üzerinde bazı arızaların ortaya çıkma ihtimali vardır. Arızalar sonucunda; elektrik tellerine fazla akım yüklenmesi, elektrik trafosundan kaçakların oluşmasıyla volt yüklenmelerinin olması gibi ciddi sorunlar gözlemlenebilir.

Bu sorunlar sonucunda, elektrik telleri üzerinden hanelere dağıtılan elektrik; ani patlamalara, tellerden ve kıvılcımlardan alevler çıkmasına, prizlere takılı olan elektrikli aletlerin patlamasına neden olabilirdir. Yapılmış olan çalışmalar sonucunda, belirtilen durumların can ve mal kaybı yaşatmaması için önlemler alınmıştır.

Motor koruma şalterleri, belirtilen türde elektrik sorunları olduğunda otomatik olarak şalterin atmasını sağlar. Atan şalterle beraber elektrik kesintisi sağlanır, fazla akım sonucunda çıkacak kazalar doğrudan önlenmiş olur.

Motor Koruma Şalteri Hangi Yerlerde Kullanılır?

Motor koruma şalterlerinin yalnızca evlerde kullanılan şalterlerden olduğu söylenemez. Akım değeri ne kadar düşük olursa olsun; tasarıma verilen önemin fazla olmasına, güvenlik tedbirlerinin fazla olmasına veya elektrik trafolarına gösterilen dikkatin fazla olmasına dahi bakılmadan elektrik şalterlerinin kullanım yerleri vardır.

Elektrik teması bulunan ve bu temasın şalterler aracılığıyla yönetildiği elektrik hatlarının her birinde motor koruma şalterleri bulunur. Bu yüzden; evlerde, okullarda, iş yerlerinde, etkinlik salonlarında ve buna benzer tüm kuruluş ve yerleşmelerde motor koruma şalterleri bulunmak zorundadır.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın