Yangın İhbar Ve Alarm Tesi̇satı
Buradasınız: Anasayfa / Hi̇zmetleri̇mi̇z
Yangın İhbar ve Alarm Tesisatı
Yangın İhbar ve Alarm Tesisatı

Yangın, can ve mal kaybına neden olan büyük bir felakettir. Yangının yayılma hızı düşünüldüğünde, ilk müdahalenin en kısa sürede yapılması önemlidir.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemlerinim temel işlevi yangının kaynağının kısa sürede bulunarak söndürülmesidir. Yangının kaynağının bulunmasındaki sürenin, dikkate ahnmadan yapılan projelendirmeler veya algılama elemanlarının tipinin doğru seçilmemesi sistemin ana işlevini tam olarak yerine getirememesine neden olacaktır. Ayrıca algılayıcı tipinin ortam koşullarına uygun olarak seçilmemesi yanlış alarmlara neden olacağından, sistemin güvenilirliğinin ortadan kalkması sonucunu doğuracaktır.

Kontrol Panelleri

Kontrol panelleri korunulacak olan binanın büyüklüğüne, algılama ve uyan elemanlarının miktarına, ihtiyaç olan yardıma kontrol rölelerine ve müşterinin ihtiyaçlarına göre seçilir.

Dedektörler

Dedektör seçimi önemli bir unsurdur. Dedektör yangın ile günlük olayları birbirinden ayırmalıdır. Sigara dumanı, buhar ve depolanan ürünlerden dolayı ortamda bulunan gazlan gerçek bir yangın dumanımdan ayırt edebilmelidir. Ayrıca dedektörlerin algılama alanları göz önüne alınarak doğru bir şekilde yerleştirilmeleri gerekmektedir.

Duman Dedektörleri

Duman dedektörleri optik ve iyonizasyon olmak üzere iki çeşittir. Dumana karşı etkilidirler (Beyaz ve siyah duman). Seçim yapılırken korunulacak alandaki yangın riski göz önüne alınmalıdır. İyonizasyon duman dedektörlerinde bir elektrik akımı iki elektrot arasında akar. Duman geldiğinde bu akım azalır. Optik duman dedektörlerinde ise bir ışık dağılımı ile duman algılanır.

Isı Dedektörleri

Isı dedektörleri sabit ısıya ayarlanmış tipte veya ısı artışını algılayacak şekilde ayarlanmış tipte olabilir. Bunlar diğer dedektöriere göre daha az hassastır. Küçük yangınların çıkma ihtimali olan yerlerde kullanılmalıdır. Küçük ısı değişimlerini algılayamayabilir. Isı dedektörlerinin seçimi yapılırken ortam sıcaklığının 20 derece üstü seçilmeye dikkat edilmelidir.

Yangın İhbar Butonları

Yangın ihbar butonları kısace alarm sistemini harekete geçirerek bir yangın durumunda alarm vermek için personele imkan tanıyan ürünlerdir. Bu butonlar; bir alarm vermek için herhangi bir noktadan 30 metreden fazla uzağa gitmeden, yerden 1.4 metre yüksekliğe ve engelleme olmaksızın kolaylıkla ulaşılabilecek noktalara iyi bir şekilde monte edilmiş olmalıdır.

Alarm Sirenleri

Alarm sirenleri ile ilgili binada oturan kişileri alarm durumuna geçirmek veya tahliye etmek amacı ile tüm bina içinde duyulabilir olması gereken elektronik sirenlerdir.

Test ve Bakım

Kullanıcı düzenli olarak aşağıdaki test ve bakımları gerçekleştirmelidir. Sistem devamlı olarak test edilmelidir ve gerekli servis hizmetleri verilmelidir.

Yangın İhbar Butonları

Batarya şarj bölümünün ön göstergesinin çalıştığını kontrol ediniz. Her türlü gösterge ve siren çalışma hatasını kontrol ediniz.

Haftalık Testler

Reset düğmesine basarak panel susturulduğunda tüm göstergelerin çalışıp çalışmadığına bakınız ve dahili sirenin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Yangın alarmını test etmek için bir yangın ihbar butonunu açarak panelin ikaz vermesini sağlayınız. Sirenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Yangın alarm panelini resetleyiniz. Her bir bölge en az üç ayda bir test edilebilecek şekilde her hafta dönüşümlü olarak bir bölge seçiniz. Ayrıca her bir test için farklı bir yangın ihbar butonu ve siren kullanınız. Bu şekilde dönüşümlü olarak tüm yangın ihbar butonlan test edilecektir. Yangın ihbar butonlannın ve dedektörierin yerleşimini gösteren bina planının olması gerekmektedir. Yapılan bu testler düzenli olarak kayıt edilmelidir.

Üç Aylık Periyotla Yapılan Test

Tüm kayıtlan kontrol ediniz. Herhangi bir noktadaki yangın ihbar butonunu açarak sistemi çalıştırınız. Bataryaları kontrol ediniz.

ALGILAMA SİSTEMLERİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ

Sistemde en basit anlamıyla bir yangın paneli bulunur. Panel çeşitli tip algılama elemanlarından (dedektörler, butonlar vb.) gelen uyanları değerlendirip uyarı elemanlarını (sirenler, flaşörier vb.) aktif duruma getirir. Yangın Algılama Sistemleri çalışma prensibi bakımından iki ayrı bölümde değerlendirilir.

1 - Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri

Sistemde kullanılan algılama paneli, algılama elemanlarının bağlandığı bölgelerden oluşmaktadır. Bölge sayısı panelin kapasitesi ile ilgilidir. ( 2....64) Her bölgeye 20 adet algılama elemanı (dedektör) bağlanabilir. Panel ayrıca yangın ihbar butonlan ve sirenlerin bağlanacağı giriş ve çıkışlara sahiptir. Herhangi bir dedektör algılama yaptığında veya yangın ihbar butonuna basıldığında, söz konusu algılama elemanı panel üzerinde hangi bölgeye ait ise o bölgeden uyan sinyali gelir. Örnek olarak : 20 dedektörün bağlı olduğu bir bölgedeki herhangi bir dedektör algılama yaptığında o bölgeden uyan gelecektir. ( Ama uyarının hangi dedektörden geldiği belli olmayacaktır.)

2- Analog Adresli Yangın Algılama Sistemleri

Adresli sistemlerde algılama elemanlarının bağlandığı loop (döngü) hatları mevcuttur. Loop hattının sayısı ve kablolama mesafesi kullanılan panele bağlıdır. Bir loop hattına 128 tane adresli eleman (dedektör, buton) bağlanabilir. Loop'ta bulunan algılama elemanları kendi içerisinde bölgelere aynlabildiği gibi her bir algılama elemanı üzerinde barındırdığı aderesleme switch’i sayesinde panel tarafından bireysel olarak algılanabilir. Yani herhangi bir dedektör algılama yaptığında dedektörün yeri bireysel olarak panel üzerinden tespit edilebilir. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılmaktadır. Bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındıran sistemler için konvansiyonel elemanlar yeterli olmakta ve ucuz çözümler sunmaktadır.

Uzun Menzilli Işın Duman Dedektörü (DS 240)

DS 240 ışın tipi duman dedektörü iki ayrı bölümden oluşur. Alıcı (receiver) ve verici (transmitter) üniteler. Transmitter ünitesi tarafından, özel frekansa ve yoğunluğa sahip görünmez infrared ışın demedi receiver ünitesine iletilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Konvansiyonel yangın algılama sistemlerinde, korunan alanın bölgelere ayrılması, yangın kaynağının kesin olarak tanımlanması açısından önemlidir. Bu nedenle;

* 300 Mden az olan yerlerde bir kat bir bölge olarak seçilmelidir.

" Bir bölge maksimum 300 Mlik bir alanı kontrol altına almalıdır.

• Merdiven ile ayrılan yerler ayrı bir bölge olarak seçilmelidir.

* Remote LED diye tanımlanan ikaz lambaları dedektöderin koruma alanlarından maksimum 30 metre uzakta olmalıdır.

Analog adreslenebilir sistemlerde ortam koşullarının tanıtılabilmesi yanlış alarm olasılığını minimuma indirmektedir. Ayrıca hangi dedektörden alarm geldiği panel üzerinden gözlemlenebilindiğinden, yangının kaynağının kısa sürede bulunması ve müdahele edebilmek mümkün olmaktadır. Hata/hatalar meydana geldiğinde analog izolatörler kullanarak döngüyü bölgelere ayırıp kaybolabilecek koruma alanının minimuma indirilmesi mümkün olmaktadır. Böyiece hatanın meydana geldiği bölge izole edilerek diğer bölgelerin çalışması engellenmiş olmaktadır. Konvansiyonel sistemlerde bölgeler birbirinden ayrı devreler olduğundan bir bölgede gelen hata, o bölgenin tümünün çalışmasını engellemektedir.

Yangın algılama sistemleri, yürürlükteki yangından korunma yönetmeliklerine ve ilgili standartlara uygun olarak tasarlanmaktadır. Binalarda farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek çok çeşitli uygulamalar yapılabilmektedir. Günümüzdeki teknolojik yapılaşmada yüksek binalar, fabrikalar, iş merkezleri, hastaneler ve insanların yoğun olarak bulunduğu binalarda yangın algılama sistemleri ile diğer güvenlik ve kontrol sistemleri arasında entegrasyon ihtiyacı ve seviyesi her geçen gün artmaktadır.


  1. Farklı kullanım amacına sahip binalar için Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği ve yönetmeliğin atıfta bulunduğu standartlarda uyulması gereken özel şartlar bulunmaktadır. Bununla birlikte binalarınız yurt dışında ise, uyulması gereken daha farklı standartlar bulunabilir.
  2. Sistem tasarımında Türkiye'de TSE'nin kabul ettiği EN54-14 ve diğer ülkelerde NFPA, EN, VDS gibi farklı standartlar kullanılmaktadır. Ayrıca, kullanılacak ürünlerde çeşitli sertifikasyonlar talep edilmektedir. (UL, LPCB, GOST vs.) Dolayısı ile, önerilecek sistem ve ürünlerinin sizin için en doğru şekilde seçilmiş olması gerekmektedir.
  3. Yangın algılama sisteminin yönetmeliklere ve standartlara uygun olarak tasarlanması ve ihtiyaca en uygun sistemin kullanılması binalarınızdaki can ve mal güvenliğinin sağlanması ve yasal sorumluluklarınız açısından hayati bir önemdedir.

Dünyanın önde gelen üreticileriyle kurduğumuz çözüm ortaklıkları ve 35 yılı aşan deneyimimiz sayesinde, sistemlerinizi sizin için en uygun yazılım ve donanımı kullanarak tasarlıyor ve kuruyoruz.


Yangın algılama ve alarm sisteminiz için EEC'ye başvurduğunuzda sizin için en uygun sistemi uygulayabilmek için bir dizi tespit ve değerlendirme çalışması yapıyoruz.

  1. Yönetmelikler, standartlar ve özel gereksinimleriniz için tesisiniz ve işletmeniz analiz edilerek kapsamlı bir mühendislik çalışması yürütülür.
  2. Uygulamak istediğiniz yangın güvenliği tedbirleri görüşülür ve yangın algılama ve alarm sisteminin binanızdaki CCTV, acil anons ve seslendirme, geçiş kontrol ve bina otomasyonu ve asansör sistemleri ile entegrasyon gerekliliği ve bunun düzeyi belirlenir.
  3. Yangın alarm senaryoları tartışılarak can ve mal emniyeti ile yasal gereksinimler açısından bir çelişki olup olmadığı araştırılır ve varsa bu çelişkileri giderecek çözümler bulunur.
  4. Geleceğe dönük genişleme ihtiyaçları da değerlendirilerek, malzeme ve tesisat maliyetleri ile birlikte sistem seçenekleri sunulur.
  5. Çözümde karar kılındığında, uygulama projeleri hazırlanır, montaj ve programlama tamamlanarak güvenlik ve sistem işletme personeliniz eğitilir ve sistem teslim edilir.
  6. Başlangıç aşamasında mühendislerimiz sistemin çalışmasını süpervize ederek, sistem operatörlerinin eğitim eksikleri varsa tamamlarlar ve gerek duyulduğu takdirde küçük programlama ayarlarını gerçekleştirirler.

Sistemleriniz işletmeye alındıktan sonra da bakım ve servis gereksinimleriniz için teknik servis ekiplerimiz emrinizdedir.


Komple anahtar teslimi çözümler sağlamak amacıyla ürünlerimiz arasında temel yangın algılama sistemi ürünleri yanı sıra ihtiyaca göre yüksek hassasiyete sahip aktif duman algılama cihazları, aktif gaz algılama cihazları, motorlu ve motorsuz ışın tipi duman dedektörleri, gaz algılama ve kontrol üniteleri, SCADA ve bina yönetim sistemi arayüz üniteleri, fiber-optik sıcaklık algılama üniteleri ve benzeri algılama ve kontrol donanımını ürün ailemizde bulunduruyoruz.

  • Analog sistemler
  • İnteraktif algoritma tabanlı sistemler
  • Aktif hava emmeli çok hassas duman algılama sistemleri
  • Aktif hava emmeli gaz algılama sistemleri
  • İhtiyaca özel ışın tipi duman dedektörleri
  • Alev ve kıvılcım dedektörleri
  • Kablo tipi sıcaklık algılama sistemleri
  • Fiber-optik sıcaklık algılama sistemleri
  • 160.000 adresli noktaya kadar genişleyebilen kontrol paneli ağı
  • Panel içinde entegre itfaiyeci telefonu kontrol ünitesi ve saha telefonları
  • Panel içinde entegre acil anons amplifikatörleri ve ses kontrol ünitesi
  • Kullanıcı grafik izleme ve kontrol yazılımları
  • 4 boyutlu dedektörler
  • Çeşitli hava şartlarına dayanıklı özel algılama üniteleri
  • Patlama riski olan bölgelere özel ex-proof veya kendinden emniyetli cihazlar
  • İhtiyaca göre farklı büyüklükte ve yeterlilikte paneller
  • Entegrasyon arayüz üniteleri
  • İhtiyaca özel gaz algılama dedektörleri
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın