Kapalı Devre Tv Tesi̇satı (Cctv) Ve Uydu Smarttv Tesi̇satı
Buradasınız: Anasayfa / Hi̇zmetleri̇mi̇z
Kapalı Devre TV Tesisatı (CCTV) ve Uydu SmartTV Tesisatı
Kapalı Devre TV Tesisatı (CCTV) ve Uydu SmartTV Tesisatı

Teknoloji ve elektronik son yıllarda hayatımızı kaçınılmaz bir şekilde etkilemiştir. Bundan 20 yıl öncesine kadar cep telefonları lüks olarak görülürken hayatımızın en önemli ihtiyacı haline gelmiştir. İnternet bir evde olmazsa olmazlar arasındadır. Daha ilkokul seviyesinde çocuklar bilgisayar kullanmakta, arkadaşlarıyla mesajlaşmakta ve internet üzerinden tanıdıklarına resim gönderebilmektedirler. Özellikle bankacılık işlemlerinin ev ve ofis ortamında yapılması teknolojinin getirdiği kolaylıklar arasındadır. Teknolojinin getirdiği bu gibi avantajlar sayesinde toplumsal kabiliyetler artmış, daha fazla otomasyon daha fazla kazanç anlamına gelmiştir. Teknolojideki bu yenilikler doğal olarak güvenlik sistemlerini de yenilemiştir. Gelişen elektronik,
güvenlik sistemlerinin fonksiyonel bir parçası halini almıştır. Örneğin yanlış alarmı önlemek için güvenlik sistemlerinin işlevsel kabiliyeti artırılmış, çevre donanımları ile merkezi istasyonun haberleşmesi hızlandırılmış ve bina giriş-çıkışları akıllı kartlarla daha da özellikli hale getirilmiştir. Günümüzde internet-intranet elektronik marketlerden de kolaylıkla alabileceğimiz birçok alarm sistemlerinin ve kapalı devre televizyon sistemlerinin araçları haline gelmiştir. Gelişen teknolojinin sunduğu gelişmiş ve akıllı elektronik sistemlerle zenginleşen güvenlik araçları, bu araçları kullanan güvenlik görevlilerinin birtakım teknik bilgilerle donatılması zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Fakat maalesef bir güvenlik görevlisinin gelişen teknolojiye ayak uydurması ve belli bir elektronik sistem üzerinde profesyonel olması mümkün değildir. Burada yapılması gereken elektronik güvenlik sisteminin bütünü yerine kullanılmasını onlara öğretmektir. Çünkü profesyonel anlamda güvenlik görevlisinden yıllardan beri beklenen fiziksel güvenliktir. Elektronik donanımlar sadece onlara yardımcı olacak, onların işlerini kolaylaştıracak unsurlardır. Bu yüzden bir güvenlik görevlisinden bir elektronik güvenlik sisteminin kurulması, sistem ayarlarının yapılması ve çalışma mantığını bilmesi beklenmemelidir.


Bugün bile elektronik güvenliğin fonksiyonel alanına uygulanacak bilgi sınırlıdır. Örneğin, kapalı devre televizyon sistemi (CCTV) içerisinde kameraların, dijital kaydedicilerin, ışıklandırmanın ve birçok haberleşme elemanının matrissel bir organizasyonla bütünleştirildiği bilgisi olmasına rağmen tüm bu bileşenlerin nasıl biraraya getirildiğine dair teknik bir bilgiye sahip olmak zordur. Elektronik güvenlik sistemin nasıl oluşturulduğuyla ilgilenmek yerine hangi ortamda hangi elektronik sisteme ihtiyacın olduğuyla ilgilenmelidir. Bu kitabın amacı da bir mühendislik bilgisi vermek yerine, güvenlik görevlilerine çalışma hayatında yardımcı olacak sistemleri tanıtmak ve anlamasına yardımcı olmaktır. Hali hazırda kullanılabilecek tüm sistemlerin bu kitap içerisinde yer alması tabii ki mümkün değildir. Bu kitapta anlatılacak elektronik sistemlerin birçok uygulama sahası vardır ve bu cihazlar üzerinde kazanılacak tecrübeler hem güvenlik görevlilerinin işini kolaylaştıracak hem de yeni güvenlik
teknolojilerine çabuk adaptasyonlarını sağlayacaktır.

 

CCTV ile güvenlik kamera sistemi dışarıdan kimsenin erişemediği bir devredir. Sinyaller herkesin erişimine açık olmadığı için de güvenlidir. Güvenlik kameralarından gelen görüntünün kaydedilmesinden sonra videolar yalnızca yetki verilmiş olan kullanıcılar tarafından kullanılacaktır.

CCTV güvenlik uygulamalarında kapsadığı alan hem önemli hem de çok fazladır. Sadece güvenlik değil, koşulların zor olduğu ve müdahale etmede zor olunan alanlar için uygun olmadığı fabrikalardaki üretim kontrollerini, MOBESE trafikteki durumu izlemeler, statlar, oteller, kongre veya konser alanları, spor tesisleri, özel etkinlikler yayınlayan özel televizyon şebekeleri ve yaban hayatı takip etme vs. gibi sayısız senaryo için CCTV kapalı devre tv sistemi uygulanmaktadır.

CCTV Nedir?

CCTV nedir, Closed-Circuit Television veya CCTV kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistemdir.

TV’den en önemli farkı sinyalin herkese açık bir biçimde taşınmamasıdır. Kısaca CCTV çalışmakta olduğu banka, şirket, hava alanı gibi tesislerin kullanımına mahsus bir televizyon sistemidir. Belirli bir alanın görüntüsünün belirli monitörlere verildiği görüntüleme sistemi olarak da düşünülebilir. CCTV’nin önceleri deneysel kullanım alanları bulunsa da günümüzde genellikle güvenlik amacıyla kurulur.

Kameraların çektiği görüntülerin iletildiği sisteme verilen addır. CCTV Close Circuit TeleVision yani “Kapalı Devre Televizyon” CCTV Açılımı’ dır.

 

CCTV Sistemi

CCTV sistemi, DVR güvenlik sistemleri serisi (dijital video kaydediciler) ve NVR güvenlik sistemleri (ağ video kaydedicileri), CCTV güvenlik sistemleri ile bağlantı kurarak, güvenlik kameralarının gördüklerini kaydedebilir ve daha sonraki bir tarihte oynatabilir. Pek çok sistem kablosuz kamera bağlantısını da desteklemektedir.
Asmin Elektronik CCTV sistemi ile kullandığı ürünleri ile tüm DVR güvenlik sistemleri uzaktan görüntüleme imkanı sunmaktadır. Bu sayede güvenlik tabakasını bir bilgisayardan, akıllı telefonunuzdan veya tabletinizden yani internetin olduğu her yerden bağlanarak görüntüleyebilirsiniz.

DVR güvenlik sistemleri 4 ila 16 kanal arasında mevcut olup, CCTV güvenlik sisteminize 16 kamera bağlayabilirsiniz. Bağımlı kameralar bu açık havada ve HD kalitesinde, geceleri kaydedebilir.
Evinizi veya işinizi ev CCTV kamera güvenlik sistemi ile koruyun. Geniş kapsamlı güvenlik ve kapalı devre TV genişletilebilirdir. İstediğiniz kanal ve kameraların sayısını ve özel kurulumunuz için resim tanımını ve depolama kapasitesine göre; evde veya sanayide, kapalı veya hava koşullarına dayanıklı olarak gece veya gündüz gözetimi sağlarsınız. Yüksek çözünürlüklü kameralar net detaylı görüntüler sağlar ve akıllı telefon veya tablet aracılığıyla sisteminizi izleyebilirsiniz; böylece nerede olduğunuzu şimdiye kadar saklı tutarsınız.

CCTV sistemi kullanım amacı

CCTV sistemi kullanım amacı, orta ile yüksek güvenlikli alanlar ve tesisatlar için çevre güvenliği sağlar.
Tutulan tutukluların ve potansiyel olarak tehlikeli hastaların tıbbi tesislerde gözlenmesi.
Trafik izleme işlemi.
Bir insana tehlikeli olabilecek yerler, örneğin radyoaktif veya zehirli endüstriyel ortamların denetlenmesi.
İnşaat ve zemin güvenliği.
Uygun güvenlik veya erişim kontrollerini (örneğin, elmas kesme veya ayırma operasyonlarında, bankalarda, kumarhanelerde veya hava limanlarında) sürdürmek için gerekli olan durumlarda faaliyetlerin görsel kayıtlarının elde edilmesi. Evde ve iş yerinde hareketliliğin takibinin yapılmasıdır.

 

CCTV Kapalı devre güvenlik kamera sistemleri

CCTV Kapalı devre güvenlik kamera sistemleri, değerli bir koruma, güvenlik ve yönetim aracıdır. Yaşadığımız çevrede ve teknoloji gelişmelerinde, görüntülü izleme güvenliklerine ihtiyaç vardır. Bu yüzden güvenlik sorunu herkes içinde son derece gereklidir. CCTV Kapalı devre kamera sistemleri ile gözetim, güvenlik ve korunma alanında sağladığı görüntü kalitesi ve netlik ile faydalar sağlanmaktadır.

Sistem Kurulumundan önce güvenlik ihtiyacının ne tür bir sistem gerektirdiğinin tespiti ve ihtiyaca uygun montaj ve teknik destek sağlanması gereklidir.

Asmin Elektronik, CCTV kamera Sistemleri alanında, her noktaya yerleştirilmiş hizmet verdiği kameralardan, dünyanın her yerinden görüntülenebilen yüksek kalitede görüntü ve ses iletişimi gerçekleştirmektedir.

 

CCTV kapalı devre kamera sistemi nedir

CCTV kapalı devre kamera sistemi nedir, kameraların stratejik yerleştirilmesi ve bir yerde kamera girişinin monitörlerde gözlemlenmesine dayanır. Kameralar, özel koaksiyel kablolu yayınlar veya kablosuz iletişim bağlantıları üzerinden monitörler ve / veya video kaydedicileri ile iletişim kurduklarından içeriğine erişimi yalnızca onu görebilen kişilerce sınırlı olduğunu belirtmek için “kapalı devre” işareti kazanırlar.

 

CCTV Kapalı devre kamera sistemi

CCTV Kapalı devre kamera sistemi; CCTV kamera stratejik yerleştirilir ve kamera girişinin monitörlerde gözlemlenmesine ve DVR cihazına kayıt edilmesine dayanır. CCTV Sistemi denilen kapalı devre kameralar, monitörler ve /veya DVR video kayıt cihazları tescilli koaksiyel kablo vadede veya kablosuz iletişim linki üzerinden iletişim sağlar.

CCTV nerede kullanılır

CCTV nerede kullanılır; kapalı devre televizyon CCTV, şehir merkezleri, yollar, havaalanları dahil olmak üzere, toplumu korumak için bazı ortak alanlarda ve toplu taşıma bazı formlarda veya özel mülklerde ve mekanlarda kullanılır. Ayrıca CCTV görüntüleri mahkemede delil olarak da kullanılabil

 

Güvenlik Kameralarının kullanım amacı

Çeşitli nedenlerle görülmesi istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevirerek direk veya endirekt olarak monitöre aktarmaktır.

Kamera Türleri

• Kameralar besleme gerilimi bakımından 220V. Veya 12/24V
olarak ayrılırlar.
• Renkli veya SİYAH-BEYAZ modelleri vardır.
• Hareketli/sabit türleri isteğe bağlı kullanılabilir.
• Hareketli kameralara speed Dome kamera denilir.
• Pan veya pan-tilt motor kullanılarak sabit kameraya hareket
verilebilir. Her iki ürünün dahili ve harici ortamlarda
kullanılan modelleri vardır.
Kamera çeşitleri
• Sabit Kameralar ,
• DOME Kameralar ,
• Speed Dome (PTZ) Kamera ,
• Gece Görüşlü Kamera ,
• Gizli Kameralar ,
• IP Network Kameralar ,
• Kablosuz Kameralar ,

 

Headend nedir, ne işe yarar?

Headend; SMATV sistemlerinin TV yayınlarının alınıp düzenlendiği ana merkez demektir.Bu yayınlar; uydudan, kablodan, yerel vericilerden ve çeşitli kaynaklardan alınan yayınlardır.

Smatv sistemi ne demektir ?

SMATV (Satelitte Master Anten TV) teriminin anlamı; Merkezi Uydu Anten TV sistemidir.

SMATV iki formatta karşımıza çıkar. 1- RF Dağıtım 2-Geniş Bantlı Dağıtım. (RF + Uydu Bandı)
RF Dağıtımda; Çeşitli uydulardan (Turksat, Digitürk, Hotbird, Astra vb…) alınan belirli sayıda TV ve Radyo kanalı tek bir merkezde toplanarak, yerleşim yerlerinde kablolarla dağıtılır.

Yayının TV’ye verilmesi için herhangi bir ara yüze (Receiver,decoder…vs) İhtiyaç yoktur.Direkt olarak prizden TV ye kablo bağlantısı yeterlidir.

Geniş Bantlı dağıtımda; hem yayınların direk olarak TV cihazlarından alınma imkanı vardır. Hemde; herhangi bir noktada.. uydu platformlarının (Digitürk, D-Smart..) yayınlarını uydu alıcı takarak izleme imkanı vardır.Ayrıca; basit ve ucuz bir uydu alıcı ile de.. isteyenler; headend sistemine konulan uydu antenlerdeki tüm TV ve Radyo yayınları izleyebilirler – dinleyebilirler.

 

Merkezi Uydu Teknolojisinin avantajları nelerdir ?

Headend ve dağıtım tesisatının oluşturduğu Merkezi Uydu Anten tesislerinde; Tv Kanal başı maliyet, daire, oda veya TV cihazı başına maliyet.. bireysel sistemlere göre çok ekonomik olmaktadır.

Hotel, rezidans, toplu konut, site, villa grupları.. gibi yerleşim merkezlerinde; çok sayıda ve kaliteli bir şekilde TV yayın, kamera, yerel yayın, info yayın gibi çeşitli kaynakların izlenebilmesinin en sağlıklı yöntemi;
headend kurulması ve headendde oluşturulan yayınların, dağıtım sistemiyle yerleşim yerine ulaştırılmasıdır.

Ayrıca; tek bir noktada headend sistemi kurarak ve buradaki yayınları kablolar ile toplu yerleşim (site, otel, rezidans, villalar) yerlerine dağıtarak, binaların estetik görünümleride korunmaktadır.

 

DVB-C ( QAM ) Headend Sistemleri.

Son yıllarda üretilip satışa sunulan LCD – LED – PLAZMA televizyon alıcılarının DVB-T ve/veya DVB-C Tunerli olmaları;

Merkezi Uydu Tv dağıtım sistemlerinde yeni alternatif çözümler sunmaktadır.
Klasik Headend (ana yayın merkezi) sistemlerindeki kanal frekans bandının sınırlı olması, HD yayınların (yüksek çözünürlüklü) Analog sistem ile iletilmesinin mümkün olmaması..
artık günümüz TV alıcıları, DVB-T ve DVB-C transmodülatörler ve modülatörler ile sorun olmaktan çıkmıştır.

Eski tip Headend sisteminizdeki 1 Analog TV kanalına karşı gelen bir frekanstan DVB-C modülatör ilavesiyle 10 SD veya 4 HD TV yayını.. DVB-T modülatör ilavesiyle 5 SD veya 2 HD TV yayını mevcut sisteme ilave edebilirsiniz.
Bu modulatörler ile; uydulardan aldığınız yayınları, kapalı-devre televizyon kamera sistemleri ( CCTV ) ya da video oynatıcılardan alacağınız ses / video sinyallerini DVB-T ve DVB-C standartı kullanan herhangi bir TV’ye gönderebilirsiniz.

Ekran ve klavyesi vasıtası ile veya USB arayüzü ile bilgisayara bağlanarak TV kanalarının konfigürasyonunu yapabilirsiniz. RF birleştirici sayesinde mevcut anten sinyallerinden module edilmiş kanallar kolaylıkla eklenebilir.

Ayrıca diğer modulatörler ve herhangi RF sinyalleri ile seri bağlanılarak SMATV sistemindeki bir koaksiyel kablodan geçen kanal sayısı istenilen miktarda arttırılmış olur.

Böylelikle; mevcut bina TV dağıtım sisteminizin amplifikatör, bölücü, kablo, priz malzemelerinde herhangi bir müdahalede bulunmadan.. TV kanal sayılarını arttırabilir, HD yayınlar ilave edebilir, DVD-VCD gibi görüntü ve ses cihazları ekleyebilir, CCTV kamera – güvenlik sistemlerinizin TV cihazlarınızdanda yüksek çözünürlüklü ( HD ) olarak izlenmesini sağlayabilirsiniz.
Firmamız UFEL ELEKTRONİK; Alman ürünü olan ”Arien” markalı QAM transmodülatörlerin ithalatçısı olarak..
Dijital TV yayın merkezlerini yapmaktadır.

 

Merkezi Uydu Sistemleri nedir?

Merkezi Uydu Sistemleri: Televizyon tesisat sektöründe; Televizyon kanal sayısının çok fazla olması gereken binalarda; SMATV sistemi olarak Multiswitch adını verdiğimiz Merkezi Uydu Santralı kullanılır.
Böylelikle her televizyon alıcısının bulunduğu noktalara;

uydu alıcısı, D Smart uydu alıcısı, normal uydu alıcı ( receiver ) ve bunun gibi bir veya birkaç aded uydu alıcı bağlanarak uydu televizyon yayınları çok fazla sayıda olacak şekilde izlenebilir.

Bu şekilde yapılmış smatv tesisatlarına Multiswich Merkezi Uydu Sitemi Tesisatı denir.

Multiswich 1 uydu girişli – 2 Uydu Girişli .. 3 .. 4 Uydu anten girişli olabilirler.
Böylelikle çok uydu antenden alınan yüzlerce yerli ve yabancı uydu tv kanalları, radyo kanalları izlenebilir, dinlenebilir.

Multiswichli sistemler nasıl kullanılır?

Multiswichli sistemde; bina içinde kaç televizyon alıcı cihazı bağlanacaksa ? O sayıda Multiswich çıkış (out) kapasitesi seçilmelidir. Örneğin bir dairede 3 televizyon cihazından uydular izlenecekse ? Daire sayısı x 3 = .. kadar çıkışı olan Multiswich cihazı seçilmelidir.
Kat sayısı yüksek olan binalarda; kaskad bağlanabilen ( ard arda giriş çıkış yapılabilen ) Multiswitch kullanılmalıdır. Böylelikle uydu antenlerden gelen kablolar .. katlara konulan çok sayıdaki Multiswic cihazına girip çıkarak, bir sonraki Multiswiche de ulaşabilir.

Özellikle kat sayısı fazla olan rezidans, hotel, toplu konut gibi yerlerde; bu swichler katlardaki televizyon sayısına göre ard arda bağlanarak, daha az kablo kullanımlı merkezi uydu anten tesisatı yapılmış olur.

Multiswich ve Headend arasındaki fark

Multiswichli merkezi uydu yayın sisteminin normal headend li smatv teknolojisine göre en büyük avantajı; çok daha fazla uydu kanalı izlenebilmesine olanak sağlaması ve kullanıcıların şifreli platformların yayınlarını izleyebilmeleri için tercihlerini kendilerinin yapabilmelerine olanak sağlamasıdır.

Buna karşılık; normal headend teknolojili smatv tesisatına göre en büyük farkı .. her alıcı noktasında receiver – uydu alıcı – cihazı kullanılması gerekmesidir. Emlak Konut – TOKİ gibi merkezi uydu sistemi tesisatı uygulanan konutlarda; hem smatv headend sistemi, hemde multiswitch dağıtım teknolojisi kullanılmaktadır.

Bu tür hem analog – hem digital headend, hem de multiswichli merkezi uydu yayın tesisatı teknolojisine de; geniş bantlı ( televizyon bandı + uydu bandı ) smatv teknolojisi denmektedir.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın